top of page

ENTRADA 1. LA IDENTITAT DIGITAL

  • Foto del escritor: Mònica Lobo
    Mònica Lobo
  • 27 nov 2018
  • 4 Min. de lectura

Actualizado: 11 dic 2018

Benvinguts companys/es a una nova entrada destinada a la identitat digital.


La identitat digital es podria definir com una imatge de nosaltres mateixos que projectem a la resta a través dels diferents suports digitals que tenim al nostre abast, com les xarxes socials.

Aquesta identitat es crea a partir de les interaccions, que fan les diferents persones que formen part d'aquesta plataforma, amb el contingut que trobem a la xarxa.


Castells (2003) assegura que ''la revolució actual gira entorn de les tecnologies del processament de la informació, que, cada vegada més, s'usen en la majoria d'àmbits de la nostra vida''. És a dir, nosaltres com a societat ens hem de conscienciar de la importància d'implantar noves metodologies i estratègies per mitjà de la tecnologia. Perquè el món està en constant canvi i la comunitat i el context social, en especial l'escola, l'hi han de seguir el ritme.


Actualment, trobem debats relacionats amb la necessitat de formar les persones a les noves tecnologies (Livingstone, 2004) el motiu és evident: vivim en una era digital i és essencial tenir aquests coneixements per seguir avançant en el món en el qual vivim.

Geralt (s.d)



Com es construeix aquesta identitat, us estareu preguntant molts, doncs la resposta és simple. Es forma per mitjà d'una aportació activa i col·laborativa de contingut a la internet. Tot i que aquesta identitat cada cop és més propera a la nostra real,també podem trobar-nos amb casos on segueix sent llunyana una de l'altra. Això és a causa de voler mostrar només la part positiva perquè la resta vegi o cregui el que t'interessa, d'això se'n diu self-presentacion. Significa mostrar el millor de tu mateix deixant de banda defectes, per por a la no acceptació, per exemple.


En relació al self-presentation trobem l'aportació de Goffman (1981), qui assegura que quan un individu es presenta davant els altres transmet la impressió que vol projectar. Altres autors com Wood i Smith (2005) consideren que la construcció de la identitat és complexa, personal però també social. Perquè no només intentem mostrar com creiem que som sinó com volem que la resta ens vegi. És a dir, que la nostra versió a la xarxa és només una part de la pintura com diu Peachey (2011) i aquesta part projectada és relacionada amb el que es diu, com es diu i els interessos i/o aficions personals, entre d'altres.


D'acord amb el que diu Buckingham (2005) és essencial que valorem i tractem la capacitat de responsabilitat envers la nostra identitat digital, sobretot amb els infants. Castañeda i Gutiérrez (2010) per la seva banda opinen el mateix i recalquen la necessitat de treballar també la visibilitat, la privacitat i la reputació per tal d'arribar a gestionar-la adequadament.


La visibilitat d'una persona pot ser tant positiva com negativa, en relació a les aportacions que es realitzin. El que és bo preguntar-se és si es vol ser visible o bé volem passar més desapercebuts a la Internet i ser més observador que participatiu.


Un altre aspecte important a tractar quan es parla de la identitat digital és la reputació, Segons Aced et al. (2009b), "l'autoritat i l'estatus no s'aconsegueixen per jerarquia, sinó per la capacitat d'estar connectat de forma interactiva amb altres persones, és a dir, rebent i emetent missatges interessants per als altres".


I per últim, però no menys important, la privacitat. És el tema que més preocupa a la població quan es tracta d'internet. Dennis O'Reilly (2007) aporta una frase molt interessant en relació "La millor manera de protegir la teva privacitat a la xarxa és assumir que no en tens i modificar el teu comportament en línia d'acord amb això".

Finalment és bo recalcar que des de l'escola, no només és important treballar-la amb els infants sinó també amb la resta de professorat i la del centre escolar. Tot i que internet és una gran plataforma amb un infinit nombre de recursos i avantatges on compartir informacions i/o contingut, pot arribar a ser obsessió per un determinat nombre de persones. Aquestes persones viuen obsessionades amb la seva identitat digital i s'obliden del que són en realitat, perquè no veuen més enllà del likes i els seguidors.

A continuació us adjunto un vídeo relacionat amb l'obsessió per les xarxes socials que desencadenen a temes més seriosos

Per això hem de conscienciar des de ben petits que ens trobem davant d'una eina meravellosa però que també té els seus inconvenients i és necessari accedir-hi de forma responsable, autònoma i sobretot conscient del que es fa i el que es penja en tot moment perquè el que publiques no s'arriba a eliminar del tot mai.

Per això hem de conscienciar des de ben petits que ens trobem davant d'una eina meravellosa però que també té els seus inconvenients i és necessari accedir-hi de forma responsable, autònoma i sobretot conscient del que es fa i el que es penja en tot moment perquè el que publiques no s'arriba a eliminar del tot mai.


Com a mestres podem veure la identitat digital i la Internet com un perill o bé com una eina positiva, que pot ajudar als infants a treballar també la seva identitat personal i com a eina per integrar-se al món on es viu.


Personalment considero que les tecnologies s'haurien de veure com una cosa sumatòria; com una oportunitat per demostrar qui som i relacionar-nos amb persones que comparteixen les nostres preocupacions i/o interessos per tal d'enriquir-nos els uns dels altres. Sempre i quant es tingui consciència de tot el que he esmentat anteriorment.

Un recurs molt bo per treballar la identitat digital amb els infants són la creació d'avatars. És a dir crear una imatge animada que et representi, això és profitós en l'educació infantil i primària per tal de no exposar tant la imatge dels infants perquè són massa petits. Però deixant que mitjançant un avatar puguin seguir gaudint de les possibilitats que aquest món tecnològic ofereix.


Markmags (s.d)




''La tecnologia no ensenya, és el mestre qui ha de fer ús de la tecnologia amb funció educativa''


REFERÈNCIES

  • Giones-Valls, A. i Serrat-Brustenga, M. (2010). La gestió de la identitat digital: una nova habilitat informacional i digital. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació. Núm. 24. [En línea] Consultat el 27 d’octubre de 2018 des de http://bid.ub.edu/24/giones1.htm

  • Bartolomé, A. i Grané, M. (2013). Interrogantes educativos desde la sociedad del conocimiento. Revista de Psícologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport. Núm 31(1), pp.73-81. [En línea] Consultat el 27 d’octubre de 2018 des de http://www.revistaaloma.net/index.php/aloma/article/view/173/115

  • Castañeda,L. I Camacho, M. (2012). Desvelando nuestra identidad digital. professional de la información. V21. Núm4 [En línia] Consultat el 27 d’octubre de 2018 des de http://eprints.rclis.org/17350/1/2012EPI.pdf

  • Geralt. (s.d.). Anònim amb la bola del món. Pixabay. [Imatge]

  • MarkMags. (s.d.). Strategy inovation. Pixabay. [Imatge]



Comments


© 2018 por Mònica Lobo. Creado con Wix.com 

bottom of page