top of page

ENTRADA 3. SYMBALOO

  • Foto del escritor: Mònica Lobo
    Mònica Lobo
  • 13 dic 2018
  • 6 Min. de lectura

Actualizado: 8 ene 2019

Hola companys!! Benvinguts de nou, avui us parlaré del symbaloo!

Abans de tot volia fer-vos una petita introducció per contextualitzar-vos. Com és evident la tecnologia evoluciona a passos gegants i amb elles apareixen infinitat de maneres d'estar en contacte amb molta informació i amb l'entorn constantment. A la vegada, ens ofereix una àmplia possibilitat d'aprenentatges i ensenyaments diferents donat que per mitjà d'internet podem intercanviar recursos i/o coneixements.


Personalment, penso que la millor manera d'aprendre és per mitjà de la col·laboració perquè això genera un intercanvi de coneixements que enriqueixen els nostres aprenentatges. I com he esmentat anteriorment, internet és l'eina més propera per aprendre així. Tenint en compte que som educadors i que l'educació està en constant canvi, hem de tenir presents les noves maneres d'aprenentatge que van sorgint com és el cas del: e-learning (l'aprenentatge que es realitza en línia per mitjà de xats, per exemple) i el b-learning (L'aprenentatge on la persona ho fa en línia i presencial alhora acudint només a la meitat de les classes per exemple).

Un cop feta aquesta petita introducció a les noves maneres d'aprendre i d'ensenyar, us vull introduir en els entorns personals d'aprenentatge(EPA) que estan directament relacionats amb les xarxes i la plataforma que us presentaré. Un EPA és un conjunt d'eines, fonts d'informació, serveis, relacions, connexions i interaccions que afavoreixen el nostre propi aprenentatge. Tothom té un propi que es forma a través de la interacció amb les persones però també amb els mitjans tecnològics que ens envolten. No és estàtic, va canviant el llarg del temps en funció als nostres interessos.

I el symbaloo és un recurs gratuït i en línia que ens permet agafar totes aquestes eines i fonts d'aprenentatge i ordenar-los en funció dels nostres interessos.  És un espai personal semblant a l'escriptori de l'ordinador on ens organitza els enllaços i ens permet una classificació d'interessos rapida i intuïtiva. En aquesta plataforma pots tenir tantes pestanyes com vulguis: Aquestes pestanyetes reben el nom de webmixs.

Captura del perfil Mònica Lobo (2018)

Un cop ja teniu el vostre perfil creat, heu de tornar a la pantalla d'inici i heu d'anar al signe de més que trobeu al costat dels webmix inicials que vénen de 'fàbrica' i posar el nom que voleu que tingui aquesta pestanya.

Menú per afegir webmix

Quan hàgeu afegit la pestanya us sortirà una pantalla d'inici amb molts vuits.

Pantalla buida d'un webmix incomplert

Un cop ja heu creat la vostra pestanya podeu anar explorant lliurement les múltiples possibilitats que aquesta aplicació ofereix com la possibilitat d'afegir o treure caselles, de col·locar marcadors que classifiquen les vostres pestanyes, afegir icones al costat del nom del vostre webmix... Podeu investigar el que vulgueu i canviar fins i tot el color de les graelles.

Pantalla per afegir enllaços

Per afegir les pàgines que voleu enllaçar heu de clicar a sobre de cada quadrat en blanc, un cop cliques se t'obrirà una pestanya on heu de col·locar l'enllaç, una fotografia i el nom que voleu donar-li, aquest nom pot ser visible o no depenen de les teves preferències. Alguns us estareu preguntant com podem classificar tots aquests enllaços i la resposta és fàcil, pots anar afegint els diferents enllaços en forma de carpetes, canviant el color de fons de cada imatge o bé, la més simple i eficaç sota el meu parer, per marcadors que t'agrupen sols els enllaços que t'interessen.


En el meu cas he creat 2 webmix: Un destinat al meu entorn personal d'aprenentatge on he inclòs les pàgines a les quals accedeixo de forma regular per trobar recursos i informacions d'interès. I per altra banda he creat un basat en enllaços amb recursos destinats a educació infantil: vídeos, cançons o pàgines.

ENTORN D'APRENENTATGE PERSONAL

L'he creat sota el nom d' EAP: Mònica Lobo i he afegit al costat la icona de la casa perquè simbolitza que és l'entorn on em sento segura. Està classificat per marcadors de colors i conté eines d'estratègies de lectura com són els diccionaris, de reflexió com són els blocs i de relació com són les xarxes socials. A l'hora de dissenyar-ho vaig tenir en compte quines àrees volia tractar, que fossin conegudes per mi i em servissin per a la recerca tant personal com professional i que em facilitin informació del meu interès. El meu EAP està dividit en 8 marcadors diferents tenint en compte el tipus de recurs que és.

Lobo, M. (2018).Entorn Aprenentatge Personal

1. Marcador rosa: Gmail, outlook i microsoft office. Aquests formen part dels correus que utilitzo tant en l'àmbit personal com en l'àmbit professional per mantenir-me en contacte i rebre correus.

2. Marcador lila: On he incorporat les pàgines que em permeten compartir arxius i guardar-los en carpetes com són: google drive dropbox i microsoft one drive.

3. Marcador verd: Enllaços relacionats amb la recerca educativa com el google o el google acadèmic, però també he inclòs les pàgines de la universitat de Barcelona i el campus virtual que utilitzo en el meu dia a dia per motius d'aprenentatge i formació continua.

4. Marcador taronja: Blogger i Wix. Dues pàgines que utilitzo durant la meva recerca educativa per trobar recursos per incorporar a la meva tasca com educadora.

5. Marcador blau: Destinat a la llengua i l'escriptura on s'inclouen el Softcatalà, la RAE, el wordreference i l'institut d'estudis catalans. Com educadora és essencial tenir un bon nivell no només oral sinó també escrit.

6. Marcador negre: Spotify i el YouTube. L'Spotify és més a nivell personal per la recerca personal de música i el YouTube com a eina per recerca activitats implementades i cançons a l'aula.

7. Marcador vermell: Trobem 2 enllaços de recursos molt enriquidors com són el Pinterest, que ens ofereix una quantitat de treballs manuals i el Slideshare, que conté moltes presentacions d'on pots extreure idees. 8. Marcador groc: Finalment, però no menys important he incorporat quatre xarxes socials que més utilitzo en el meu dia a dia: Facebook, Twitter, Instagram i Whatsapp. Actualment les xarxes socials són essencials a la vida de qualsevol.

RECURSOS D'EDUCACIÓ INFANTIL


Pel que fa al segon webmix, rep el nom de recursos E.I. i he triat la icona del birret perquè és una àrea merament educativa. En aquesta ocasió he dividit els marcadors tenint en compte les diferents competències i àrees de l'educació infantil i/o les temàtiques que crec que són essencials treballar a l'aula per afavorir el seu desenvolupament global.

Lobo, M. (2018). Recursos Educació Infantil

En color blau he inclòs 3 guies que t'aporten informació en relació al desenvolupament i les capacitats dels infants a l'educació infantil. Seguidament he separat la resta d'enllaços en 6 àrees diferents: - Psicomotricitat de color negre - Logicomatemàtica de color vermell - Llenguatge de color taronja - Experimentació per mitjà d'observació i manipulació de color groc. - Música de color blau fort. - Educació emocional de color rosa.


Totes les àrees inclouen un seguit de recursos tant escrits (informació rellevant o idees), visuals (vídeos de contes o cançons) com relacionats amb les TIC (com els JCLIC). És important recalcar que totes les àrees estan connectades entre elles i que la tecnologia forma part de totes elles per aquesta raó hi ha recursos de tota mena perquè hi ha moltes maneres de treballar a l'aula i totes aporten coneixements i experiències diferents.

WEBMIXERS ALIENTS


A continuació com a part final de la pràctica us enllaço dos webmix d'allò més interessants:


He triat aquest perquè em sembla essencial treballar la igualtat a l'aula i la coeducació des de ben petits perquè són els infants els que poden canviar el dia de demà i posar fi a la discriminació. En aquest symbaloo s'inclouen vídeos, diccionaris per treballar la coeducació i la discapacitat, pàgines relacionades amb la dona dins de la societat i recursos per treballar-ho a l'aula.

Ramírez,C. (s.d). Educar en la igualtat.

El segon symbaloo que he triat és un destinat a l'educació primària, donat que el meu està dirigit només a l'etapa infantil i aquest us pot interessar també per les edats que compren. Incorpora recursos molt interessants i lúdics que és poden reballar no només a l'aula sinó també a casa, on es treballen totes les àrees curriculars.

Xavi (s.d). Recursos a primària

Per últim, m'agradaria reclamar la meva desconeixença envers aquesta eina tan profitosa. És un recurs efectiu tant en l'àmbit personal com en l'àmbit professional, que et dóna la possibilitat d'emmagatzemar de forma més clara i ordenada tots els continguts que desitgis per mitjà de carpetes o marcadors. Alhora t'ofereix la possibilitat de trobar recursos per implementar a l'aula de manera més senzilla i rapida per mitjà dels wixmixers compartits per altres persones. Per tant, és molt profitosa durant la nostra tasca a l'aula i fora d'ella.


Com a educadora em facilita la feina perquè puc dividir no només per àrees sinó també cada assignatura. Per exemple, dins de l'àrea del llenguatge em puc dividir el que són vídeos, del que són pràxies i això hem facilita a l'hora de preparar una sessió a l'aula o una recerca per realitzar una feina. També és una bona eina per compartir amb les famílies el que fas a l'aula per mitjà de projectes i carpetes per exemple. Sovint la relació família-escola és limitada i amb aquest recurs pots oferir la possibilitat a les famílies que segueixin treballant amb els infants a casa per mitjà de recursos que ofereixes o bé, que puguin donar un cop d'ull al qual han treballat els infants.


També conte un servei mòbil perquè el pugueu tenir al vostre abast sempre que ho vulgueu i com que es puja tot al núvol mai perds la informació.



Si algú de vosaltres s'anima, feu-m'ho saber i compartim experiències!!!

Ens veiem aviat!!

Comments


© 2018 por Mònica Lobo. Creado con Wix.com 

bottom of page