DESCOBRIM EL MÓN ''AVATAR''
- Mònica Lobo
- 30 oct 2018
- 5 Min. de lectura
Actualizado: 10 dic 2018
Benvolguts Companys!! A l'entrada d'avui us presentaré un recurs molt útil per treballar l'autoretrat amb els infants durant l'etapa d'educació infantil i primària: els avatars. Per mitjà d'aquest recurs podem treballar una àrea tan essencial durant aquesta etapa com és la del coneixement d'un mateix i als altres, i també treballarem l'autoconcepte i la identitat personal i digital.

Ens agradi o no la tecnologia forma part del nostre dia a dia, vivim en una era tecnològica per tant és essencial ensenyar als infants a utilitzar les eines que les TIC ofereixen i sobretot a donar-los un ús adequat i educatiu per afavorir el seu aprenentatge.
Des de l'escola creiem que és important veure la tecnologia com una cosa positiva, sempre en la seva justa mesura, perquè ens proporcionen una gran gamma de recursos que ens poden ser útils per apropar als infants a les TIC i sobretot per treballar temes com l'autoconcepte de manera lúdica.
Em de veure les xarxes socials com una eina per compartir coneixements o creences i per connectar-se amb altres persones, però sempre amb seny i sense aportar massa informació sobre nosaltres mateixos. Una bona manera de no mostrar imatges reals de perfil i utilitzar-los en les diferents pàgines webs és l'ús dels avatars.
Un avatar, pel que fa a la informàtica, és una representació gràfica que s'associa a un usuari d'internet per a la seva identificació. Aquesta representació pot transmetre qualitats reals que tenim o bé no ser una representació exacta a la realitat. És podria definir com una imatge o un dibuix que et representa a tu mateix per evitar penjar una fotografia real.
L'AUTORETRAT A EDUCACIÓ INFANTIL
L'etapa d'educació infantil destaca per ser un moment on els infants començen a reconèixer-se a si mateixos, a diferenciar-se de la resta de companys i a conèixer i actuar de forma voluntària en el món que els envolta. En aquesta etapa és molt important potenciar la seva imaginació i fomentar el seu interès per l'entorn per mitjà de l'exploració, l'observació i la descoberta.
1. Qui sóc?

L'autoretrat serveix per tractar amb els infants les característiques físiques que tenim: tots tenim dos ulls, però el color i la forma d'aquests són diferents. No existeixen dos ulls iguals. I el mateix passa amb la resta de trets físics.
Aquest autoretrat el podem fer manual a través d'un bolígraf, un llapis o pintura o bé podem fer servir altres tècniques com la utilització de parts de revistes o fins i tot realitzar-ho amb materials com pasta o trossos de roba. Podem anar un pas més enllà, i realitzar aquests autoretrats a través de programes digitals com el Photoshop o el Paint. També podem aprofitar dels recursos en línia que s'ofereixen a internet dirigides a la creació d'avatars més realistes però n'hi ha d'altres amb temàtiques com avatars de pocoyo o de star wars per fer-ho més divertit.

En una representació d'un mateix no hem d'acostar-nos a una realitat exacta, podem deixar volar la nostra imaginació i representar-nos com ens veiem nosaltres o com considerem que som. Per exemple, quan demanes a un infant que dibuixi al seu pare sovint el dibuixa com si fos un superheroi perquè és com ell el veu i el percep. Quan es realitza un autoretrat podem acostar-nos a la realitat i dibuixar-nos, fins i tot, els colors de la samarreta o bé anar més enllà i destacar-nos una part del cos com el nas.
La creació d'un autoretrat a l'etapa infantil es pot realitzar a través de retalls de revistes o bé aprofitar elements com les fulles del pati o arròs per potenciar la seva creativitat i deixar-los explorar l'entorn. Aquesta activitat aniria dirigida a la descoberta d'un mateix, perquè l'infant expressa per mitjà de l'art com se sent o com es veu.
2. Qui és qui?
A continuació m'agradaria proposar-vos una activitat per fer a l'aula i potenciar el coneixement dels altres i la cohesió de grup per mitjà del joc de ''qui és qui''. Aquesta activitat té com a objectiu realitzar parelles: l'autoretrat amb la fotografia del company. Amb l'activitat anterior podríem treballar la descoberta d'un mateix i amb aquesta que us proposo ara treballaríem la descoberta i coneixement dels altres i de l'entorn.
La mestra imprimiria una fotografia real de cada infant i escanejaria els avatars o dibuixos manuals que hi haguessin realitzat d'ells mateixos. I els infants hi haurien d'aparellar cada fotografia del seu company amb la seva representació digital o manual. Amb aquest exercici els infants es fixarien amb qui té el cabell rissat, que el seu company xinès té els ulls més rasgats...
Personalment, crec que és una bona activitat per treballar l'autoretrat amb la resta de companys i potenciar les relacions entre els companys de l'aula realitzant aquesta activitat en grup.

Durant l'etapa infantil podem treballar un seguit d'objectius per mitjà dels autoretrats: - Desenvolupa la seva descoberta de l'entorn - Fomentar la seva creativitat - Treballar la descoberta d'un mateix i dels altres - Fomentar la participació activa a l'aula - Apropar als infants a les noves tecnologies - Potenciar la cohesió de grup i afavorir les relacions entre companys
DURANT L'ETAPA DE PRIMÀRIA
Durant l'etapa de primària, quan els infants ja són més grans, podem utilitzar aquest recurs per treballar pintors, per exemple, i aparellar cada fotografia amb la seva imatge real. Per aconseguir un aprenentatge significatiu de manera lúdica pels infants i diferent del que estem acostumats a realitzar a l'aula per treballar conceptes quan són més grans. A continuació us adjunto un exemple d'una activitat re relacionar persones conegudes amb el seu avatar.

Importancia de conscienciar sobre la privacitat i els perills d' internet
Gràcies a aquesta activitat també es pot introduir la importància de tenir cura del que es comparteix en una xarxa social perquè no saps qui ho pot veure i perquè quan es penja alguna cosa a internet és poc probable que la puguis eliminar del tot més endavant, sempre es queda registrat. Durant la introducció d'aquesta activitat (i contra més grans són els alumnes encara més) és essencial advertir als infants dels perills que té internet. Si, és una eina molt útil i interessant però també comporta molts riscos si no s'utilitza amb seny.

Sovint el nostre dret a la privacitat es troba vulnerat per l'excessiva informació que pengem o compartim per mitjà de les xarxes socials com ara direccions de casa o noms complets. Per això hem vist adient donar l'oportunitat de la utilització d'un avatar en comptes d'una fotografia per evitar que les imatges circulin tan fàcilment a pàgines com les de videojocs o poc fiables on no saps qui pot veure aquesta informació ni que en poden fer amb ella.
També és important conscienciar als pares de la importància de supervisar i regular l'ús d'internet dels fills petits perquè utilitzin aquesta eina amb prudència i conscienciats que internet és obert per tothom i mai saps qui hi ha darrere de les pantalles.
A continuació us adjunto un seguit de recursos per ampliar la temàtica dels avatars i trobar altres eines per tractar l'autoretrat amb els infants. Espero que li doneu un cop d'ull i siguin d'interès i d'utilitat.
RECURSOS PER TREBALLAR L'AUTORETRAT
- Paint
- Illustrator
- Pissarra digital
AVATARS:
Finalment us adjunto un interessant article de com els avatars virtuals influeixen a la vida real: https://www.tendencias21.net/Los-avatares-virtuales-influyen-en-la-vida-real_a30968.html
I un vídeo per conscienciar sobre la importància de tenir cura del que es penja a internet https://www.youtube.com/watch?v=LD70Q41bbqU
Espero que us hagi agradat l'entrada i si introduïu els avatars a l'aula estaré encantada de llegir com ha anat i quins resultats heu extret. Fins a un altre Companys!
Comments