top of page

EXPERIMENTEM AMB LES IMATGES

  • Foto del escritor: Mònica Lobo
    Mònica Lobo
  • 3 nov 2018
  • 6 Min. de lectura

Actualizado: 10 dic 2018

Bona tarda companys! Com esteu? Avui us porto una entrada on ens introduirem al món del programes digitals com el Photoshop.

Imatge extreta del Campus de la Universitat de Barcelona

Abans de tot hi ha unes premisses i uns conceptes bàsics d'aquest programa que vull compartir amb vosaltres per tal que pugueu començar a experimentar una mica amb el programa i les oportunitats que aquest ofereix.

- Bitmap: Són les imatges formades per punts individuals o píxels i en canviar la mida de la imatge es poden distorsionar. Aquests formats són jpg, png o psd i s'utilitzen en els programes com photoshop o paint que són els que tractarem en aquesta unitat.

- Mode color: serveix per expressar la quantitat de dades de color que emmagatzemem en un arxiu fotogràfic i hem treballat els més comuns del Photoshop: Bip map (o blanc i negre), escala de grisos, RGB  i CMYK.


A continuació us mostro una imatge de mi mateixa emmagatzemada amb els diferents modes que ofereix el Photoshop:

Mònica Lobo

També existeixen un tipus d'imatges diferent que reben el nom d'imatges vectorials. Aquestes imatges, per contrari, es guarden com una sèrie de punts units per línies i s'anomenen imatges de dibuix.


Com educadores hem de tenir uns coneixements mínims de programes d'edició de vídeos com el Photoshop, perquè et proporciona l'oportunitat de crear els teus propis recursos. A continuació us adjunto un vídeo d'iniciació al programa on podeu observar els recursos bàsics que aquest ofereix: https://www.youtube.com/watch?v=pFyOznL9UvA

La bellesa hi és en la simetria?

Podem trobar infinitat de documents on es parlen de què és la bellesa i si la bellesa simbolitza simetria, per això hem aprofitat aquesta activitat per comprovar si la bellesa és simetria i/o si hi ha bellesa en qualsevol simetria com la de la nostra cara. Per aquesta activitat hem triat la mateixa fotografia amb la qual portem treballant tot el curs i hem realitzat un exercici a través de capes en Photoshop. Primer s'hi ha de dividir en dos la imatge original i col·locar-la al mig del document, després seleccionar la meitat de la imatge i enganxar-la al costat dret i l'altra meitat a l'esquerra. Tornar a fer el procés de manera que a la dreta tinguessin els dos costats drets invertits un enfront de l'altre i a l'esquerra les dues parts esquerres. A la següent fotografia podreu veure el resultat.

Treball de simetría de Mònica lobo

Aquesta mateixa activitat la podem treballar a l'aula d'educació infantil imprimint 3 fotografies identiques dels infants perquè aquests puguin col·locar-ne dues de dretes i dues d'esquerres. O també podem agafar revistes i retalls perquè els infants facin el mateix amb altres persones o entre Companys.


Trobem important aquest exercici no només per la càrrega lúdica que porta veure's així d'estranys sinó per a la importància de treballar un bon autoconcepte i autoestima. Sovint els infants no es veuen bé al mirall i pensen que no són macos o no són tant com... I això repercuteix molt en el seu dia a dia i en les coses que fa i sobretot en la manera de veure's. Tenen una imatge distorsionada del que és bell o no i és important recalcar que la bellesa està en els ulls de qui la veu. Tothom té un pit més gran que l'altre o un ull més gran de l'altre i això és el que ens fa diferents a la resta si tots fóssim iguals i perfectament asimètrics el món seria molt avorrit.

A més a més la bellesa no deixa de ser un cànon establert per la societat que varia al llarg dels anys el que fa 50 anys es considerava perfecció avui en dia es considera que et sobren uns quilos i viceversa. Em d'educar als infants perquè es vegin com un ésser únic i no es deixin endur pels estereotips de la societat. Són perfectes perquè són ells mateixos.

A continuació us adjunto una pàgina web de Pablo Neruda i el seu treball de simetria d'allò més interessant: http://www.pablodanelutto.com/


I dos arxius que hem llegit entre els mestres de l'escola i trobem que poden ser del vostre interès.En aquests arxius es qüestiona si ser bonic o ''sexy'' depèn de la simetria i es defèn la teoria que l'asimetria és el que ens fa ser humans perquè tenim un cervell asimètric per tant una bellesa no simètrica. - http://www.lahuelladigital.com/la-clave-de-la-belleza-esta-en-la-simetria/ - https://elpais.com/diario/2006/09/24/eps/1159079211_850215.html

la asimetría és más bella cuando se encuentra en contraste con la simetría. Theodor Adorno

TÉCNICA DEL COLLAGE

Finalment us vull presentar una activitat que junta l'art amb la tecnologia. Arran d'un programa com el Photoshop podem crear els nostres propis recursos per treballar l'àrea artística per exemple, tan essencial a l'etapa infantil. Trobo molt important unir diferents àrees i assignatures per enriquir el coneixement dels infants i perquè s'adonin que tot està relacionat a la vida i que tots els aprenentatges de l'aula li serviran al dia de demà en la seva vida real. En aquest exemple l'art amb la tecnologia.

A continuació us mostro un exemple on he realitzat una composició lliure a través de parts de quadres per formar-ne un de propi.

Collage de Laura Ciendones i Mònica Lobo

També us vull mostrar com a través del Photoshop pots crear personatges i treballar els oficis a l'aula, per exemple. Es tracta de crear un personatge amb els diferents elements contraposats i estratègicament col·locats perquè creïn un bomber, en el meu cas. Per realitzar-ho he utilitzat els diferents elements que té com una mànega o una boca d'incendi i el resultat ha estat el que veieu.

En aquest tipus d'activitats on els infants han d'experimentar lliurement sigui a través de retalls o amb un dibuix amb pintura o estampació, per exemple. És molt important valorar més el procés que el resultat, perquè a vegades el resultat no és l'esperat perquè l'infant té més dificultats en aquesta assignatura. No per això es mereix una avaluació negativa perquè s'ha esforçat i ha donat el millor d'ell mateix per això ho hem de recompensar i valorar les coses que si ha fet bé. D'aquesta manera estem conscienciant als menuts que no només compte el resultat de les coses sinó el que aprenen durant aquest procés i els coneixements que van adquirint a mesura.


Altres recursos que podem aprofitar pe realitzar retocs a les imatges digitals són els següents: - Gimp - Pixlr.com - Sumopaint.com

El més comú és el de gimp i és el més senzill per utilitzar amb els infants. Els altres són eines en línia per treballar les capes de manera més senzilla que amb el Photoshop per crear recursos com a Mestres per l'aula o com a pares pels infants.

APRENDRE FENT


Podem adaptar les activitats anteriors com la del colaix camb Photoshop realitzant-ho a través de diaris i revistes. Podem oferir als infants un seguit de revistes perquè retallin les parts que més els agradin i puguin formar el seu propi personatge o paisatge a través del collage. Utilitzaria una metodologia lliure: deixaria que els infants experimentessin lliurement sense donar-hi pautes perquè així limites el seu aprenentatge i la seva imaginació i els objectius que hem plantejaria estarien relacionats amb la motricitat fina: L'infant és capaç de retallar correctament, és capaç d'enganxar les figures... Relacionats amb el treball en grup perquè realitzaríem parelles perquè treballessin plegats i relacionats amb la seva imaginació i creativitat. I també amb la seva autonomia.

Podem trobar-nos infants que en plantejar una activitat lliure tenen molta imaginació i es posen mans a l'obra i els interessa, i d'altres que no troben interès amb el qual els planteges o bé no tenen suficient autonomia i necessiten una empenta per això és important que el teu paper a l'aula no sigui només d'observador sinó de guia i d'animador quan un infant necessita que l'animis a participar i a deixar-se portar per l'activitat.

El fet que treballin en petits grups els facilita que es puguin ajudar els uns als altres i això els aporta una sèrie de coneixements donat que s'enriqueixen els uns dels altres. Quan un no sap realitzar una cosa l'altre l'ajuda i viceversa.

Com a mestre has d'estar en constant aprenentatge i al dia de les noves tecnologies per això és essencial saber una mica de tot i ser capaç d'endinsar-te al món tecnològic perquè vivim en una era digital i hem d'estar al dia de tots els recursos que tenim al nostre abast.

Finalment vull recomanar-vos les obres de l'il·lustrador Hanoch Piven o al fotògraf contemporani Chema Madoz que treballaven el retoc fotogràfic en les seves obres i podem treure-hi moltes idees de la seva feina.

Ens veiem el pròxim cap de setmana companys!!

Comments


© 2018 por Mònica Lobo. Creado con Wix.com 

bottom of page