LA MÀGIA DELS CONTES
- Mònica Lobo
- 31 oct 2018
- 5 Min. de lectura
Actualizado: 8 ene 2019
Hola de nou companys! Avui us porto una entrada d'allò més interessant… la creació d'un conte a través de senyals o icones en comptes de paraules!!
Avui us proposo crear un conte a partir de la vostra imaginació i creativitat per mitjà de senyals de tràfic, d'etiquetes de roba o d'espais públics, per exemple. Les úniques premisses són que han de ser reals: que ens puguem trobar en el nostre entorn i que no siguin informàtiques.

Tant els senyals com les icones són representacions gràfiques que substitueixen a una idea o un objecte, és a dir, seria com l'avatar d'algun objecte o una acció que ja existeix com pot ser un mòbil o prohibits els mòbils. És important recalcar que tot i tenir una finalitat semblant, una icona i un senyal no són el mateix.
Per una banda, tenim els senyals que tenen una finalitat indicativa, de recomanació o de prohibició.
Per altra banda, trobem la icona que té una finalitat representativa que tendeix a semblar-se a allò que representa, és fàcil establir una associació entre el que representa i el simbolisme. Però, tot i que és fàcil establir relacions, és important recalcar que no són intuïtives. Hem d'aprendre a identificar-les i descodificar-les per arribar a interioritzar-les i donar-los un sentit.
Ambdues són imprescindibles dins de la societat perquè no només formen part del món tecnològic també formen part del nostre dia a dia: els carrers estan plens de senyals, els electrodomèstics porten les instruccions per mitjà d'icones... I és imprescindible saber-les desxifrar.
Treballar amb aquest tipus de recurs és una eina que ajuda a introduir de manera lúdica els conceptes del tràfic i et dóna la possibilitat d'incloure als infants amb NEE perquè un infant que no escolta o als infants que encara no tenen l'habilitat de la lectura, poden seguir el conte igualment a través de les imatges.

És essencial recalcar que el joc simbòlic forma part d'aquesta etapa i és una de les eines principals per introduir les coses de la vida quotidiana a través del joc i establir relacions amb el món real que els envolta. Per això hem creat una imatge on podem introduir el joc simbòlic a través d'un element de la seva vida quotidiana com són els senyals que els envolten perquè siguin capaços d'establir-ne relacions.
TREBALLAR-LES A EDUCACIÓ INFANTIL
Per introduir-les a l'aula d'educació infantil és imprescindible que abans hàgiu treballat alguns senyals de tràfic, per exemple, o relacionats amb l'escola: aquí no es pot menjar, hem de fer silenci, no podem córrer... Perquè aquests coneixements previs són els que ajuden a ser capaços d'entendre les imatges després.
Les icones i els senyals formen part del nostre dia i és important familiaritzar als infants amb elles d'ençà que són ben petits, perquè aquestes t'informen de perills o indiquen prohibicions que són necessàries identificar per a la nostra seguretat personal. També hem de recalcar que en aquests anys de vida és imprescindible oferir activitats molt visuals perquè no tenen la lectoescriptura interioritzada.
He decidit que s'il·lustrés amb imatges d'espais públics com parc, tràfic, o electrodomèstics però no he volgut utilitzar les icones informàtiques perquè buscava adaptar l'activitat en el món real i treballar amb senyals i icones que veuen dia a dia, no només amb les que formen part del món interactiu. En el meu cas, he decidit afegir una mica de lectura amb cada imatge perquè va dirigit a primària en comptes d'infantil.

Aprofito aquesta activitat per introduir-vos a un gran il·lustrador com és Bruno Gilbert amb el seu àlbum Paraiso. En aquest conte és veu com l'ús d'imatges en comptes de text li dóna un toc molt especial a la història i deixa volar més la imaginació dels infants. Perquè mentre que per alguns clarament vol dir una cosa, d'altres dubten i donen una proposta diferent. És un gran recurs que pot donar-vos una idea l'hora de crear la vostra pròpia història a través d'imatges.
ARA CREEM I VALOREM NOSALTRES
Tenint en compte que els infants són massa petits per treballar els senyals amb els ordinadors, seria profitós que la mestra imprimís aquests senyals o els hi dibuixes i deixes que els infants creessin la seva pròpia història a través d'aquestes imatges. Per facilitar-los la feina, la realitzaran en petits grups l'activitat per enriquir-se els uns dels altres i per treballar la cohesió de grup.
Seria adient que després els infants s'avaluessin els uns altres, recalcant que les persones no són números els podem valorar amb una paraula en comptes d'un número. Per exemple, el més original o el més divertit. D'aquesta manera tots els infants estan al mateix nivell i ningú se sent pitjor que un altre per tenir un número més baix de qualificatiu. Tots han realitzat una feina molt bona i han participat de manera adequada i activa per tant és positiu que durant les valoracions sentin que el seu esforç ha estat recompensat i que la seva feina ha estat valorada per la resta de l'aula.

EL PERQUÈ D'AQUESTA ACTIVITAT? Hem decidit introduir el tema de les icones i els senyals a l'aula d'infantil perquè trobem que és un recurs molt adient i profitós donat que els infants en aquesta etapa són molt visuals i els dóna més informació una imatge que un text escrit o qualsevol altra cosa. I no hi ha res més visual que una icona i un senyal que envolten el món on viuen, i saber identificar-los els ajuden a integrar-se i participar de forma activa dins de la societat. Treballar-les per mitjà d'un conte els ha ajudat a interioritzar-les més i sobretot a aprendre a interpretar-les.
El paper de la mestra serà clau perquè un infant sigui capaç d'establir una relació entre una paraula amb una imatge per això no ha de deixar de tenir recursos ni plans B, perquè si a un infant no li funciona la manera amb la qual estàs introduint l'activitat poder donar-li un gir buscant una altra manera perquè que ho entengui també.

Alguns de vosaltres us estareu preguntant el perquè no vam introduir els senyals d'informàtica... la raó és perquè ja estàvem realitzant una activitat per mitjà d'internet i pensàvem que era millor tractar altres senyals que veuen en el seu dia a dia, no tan tecnològic sinó apropant-los més al món real. Tot i que pensem que també seria profitós incloure-les a causa del gran pes que té la tecnologia dins de la societat actual que envolta als infants.
A continuación adjunto una web per treballar les senyals amb els infants:
- http://www.edu365.cat/nobadis/senyals/
Podríem acabar l'entrada recalcant una frase que m'encanta utilitzar quan es tracta d'infants que diu així ''una imatge val més que mil paraules''.
A continuació us adjunto un video d'un exemple del que es pot arribar a fer amb senyals e iconas:
Desitjo que us agradi i espero veure les vostres creacions!!
Fins a un altre, Companys!
Comments